Discriminări urbane
Dimensiunea de gen a orașului-iată o temă ignorată până acum de Studiile de Gen și de cercetarea de profil din România. Este pentru femei orașul la nivel macro – de politici urbane, la nivel messo– de planificare locală sau la nivel micro – de practici cotidiene un spațiu sigur și prietenos? Este orașul planificat și construit (și) după calapodul nevoilor femeilor în diversitatea lor de vârste, etnii, clase sociale, educație, stare de sănătate? Este importantă o analiză asupra dinamicii orașului și din această perspectivă genizată? Este în acest context Bucureștiul-capitala României un oraș european, atent la problemele de incluziune, diversitate, egalitate? Cum poate fi evaluat astăzi orașul București? Se regăsesc așa cum merită femeile în memoria colectivă a acestui oraș?
În căutare de răspunsuri, Societatea de Analize Feministe AnA (www.anasaf.ro), în parteneriat cu Asociația Front (www.feminism-romania.ro), au conceput proiectul “Discriminări urbane. Program de cetăţenie activă sensibil la gen”.
Cu ocazia lansării ghidului ”Orașul (non)sexist. Inventar al discriminărilor urbane sensibil la gen” galeria Victoria Art Center organizează expoziția conexă în care artistele își propun să sa chestioneze diferite probleme de gen existente în spațiul urban.
Eveniment realizat în cadrul proiectului “Discriminări urbane. Program de cetăţenie activă sensibil la gen”
un program finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Conţinutul materialului nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009 – 2014. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.